Burung helikopter

Burung helikopter

Nikolay Konyukhov,
Calon Sains Biologi
"Sains dan Kehidupan" №7, 2015

Hummingbird menyimpan banyak rekod: burung terkecil dan terpantas, salah satu vertebrata terkecil dengan metabolisme yang paling aktif. Pada masa kini, ini adalah burung Amerika yang eksklusif dan tidak terdapat di luar benua, walaupun sisa-sisa fosil burung liar berusia 30-40 juta tahun tidak dijumpai tidak lama dahulu di Jerman.

Anne Hummingbird lelaki hampir sepenuhnya dibentuk menghisap nektar dari bunga Clivia

Saudara-mara yang paling dekat dengan hummingbirds dianggap Swifts. Sama seperti swifts, mereka mempunyai sayap yang sangat panjang dan kaki pendek yang tidak membenarkan berjalan di atas tanah. Penyelidik yang berbeza kadang-kadang menyatukan hummingbirds dan swifts dalam satu perintah, atau memisahkan mereka menjadi pesanan bebas. Menurut anggaran oleh pakar ornithologists, hummingbirds adalah kira-kira 325-340 spesies.

Ramai yang percaya bahawa hummingbirds adalah burung tropika, tetapi ini tidak sepenuhnya benar. Sesungguhnya kepelbagaian mereka yang paling besar dicatatkan di bahagian tropika kedua-dua benua Amerika. Oleh itu, di Colombia, lebih daripada 160 spesies hummingbird hidup, di Ecuador kecil, 130. Walau bagaimanapun, beberapa spesies mencapai Alaska di utara dan Tierra del Fuego di selatan; di Amerika Syarikat, terdapat kira-kira 25 spesies, 10 spesies masing-masing tinggal di Kanada dan Chile.

Penduduk Kanada dan Amerika Syarikat terbang ke Mexico dan Amerika Tengah untuk musim sejuk, dan terdapat spesies yang bergerak dari bahagian selatan Amerika Selatan untuk musim sejuk ke utara ke kawasan tropika. Kenapa, dan di kawasan tropika, tidak di mana-mana panas; di Andes, di mana beberapa spesis pergi ke ketinggian 5,200 m, terdapat frost pada waktu malam! Spesies gunung di kawasan tropika juga berpindah di musim sejuk, tepat di bawah cerun ke lembah.

Semua burung liar biasanya dianggap sebagai burung terkecil. Ya, ini benar, tetapi tidak cukup. Sesungguhnya di antara mereka terdapat spesies burung yang paling kecil – lebah hummingbird, yang terdapat di Cuba. Panjang badannya adalah 5-6 cm, dan beratnya ialah 1.6-2 g. Walau bagaimanapun, terdapat juga burung liar raksasa. Ia adalah kira-kira saiz yang berkilat, tetapi lebih elegan, panjang badan mencapai 19-20 cm, sayapnya – 21.5 cm, dan berat – 20-24 g. Bagi burung penyu, ini benar-benar raksasa.

Hummingbirds adalah makhluk tercepat di kalangan vertebrata. Menyelam semasa arus, lelaki hummingbird Anna mengembangkan kelajuan 27 m / s, iaitu 385 panjang badan sesaat, yang dua kali ganda lebih besar daripada kelajuan sapsan menyelam. Pesawat pejuang, seperti MiG-25, untuk lalat kedua hanya 40 dari panjangnya. Apabila meninggalkan puncak, hummingbird mengalami beban sebanyak 10 g.

Feed Hummingbird Anna di Bunga Mandeville

Hummingbirds adalah satu-satunya di kalangan burung dan mengikut kekerapan flap sayap.Dalam penerbangan, spesies burung liar kecil menghasilkan 80-100 sebatan per detik, yang besar – hanya 8-10 sebatan, seperti burung lain yang serupa. Sebagai perbandingan: seekor gagak membuat 5 ketukan sayap sesaat, dan seekor lebah membuat 250. Suara yang dibuat oleh burung dalam penerbangan kelihatan seperti buzz tenang, kira-kira sama seperti burung elang – kupu-kupu di Rusia tengah, yang juga tergantung pada bunga ketika memberi makan ( lihat "Pengisian di udara", "Sains dan Kehidupan" (No 11, 2009). Ia adalah kerana ciri ini yang Inggeris memanggil mereka. hummingbirdsyang boleh diterjemahkan sebagai burung yang bersuap. Sepanjang penerbangan, burung berkuda dapat berlegar di satu tempat, serta terbang ke depan. Gantung adalah perlu untuk meminum nektar bunga. Lagipun, tidak mungkin untuk duduk di setiap bunga, walaupun berat badan anda hanya 2 g. Gantung ini dimungkinkan kerana "ciri reka bentuk" burung. Otot yang menyediakan akaun penerbangan untuk 25-30% daripada keseluruhan jisim badan, dan sayap dilampirkan ke badan hanya melalui sendi bahu, yang membolehkan sayap untuk memusingkan paksi membujurnya dengan hampir 180 °. Akibatnya, sayap hummingbird boleh menghasilkan angkat kedua-dua ketika sayap bergerak ke bawah dan ketika dibangkitkan. Pengajian penerbangan burung liar Anna dalam terowong angin menunjukkanbahawa 75% daya angkat burung diperoleh apabila sayap diturunkan dan 25% apabila dibangkitkan. Kecekapan seekor burung hantu ketika melayang adalah 20% lebih besar daripada helikopter.

Hummingbirds mempunyai kadar metabolisme tertinggi di kalangan haiwan, tidak termasuk serangga, semasa penerbangan, yang dikaitkan dengan keperluan untuk mengalahkan sayap dengan cepat apabila berlegar. Kadar denyutan dalam penerbangan boleh mencapai 1260 denyutan seminit, dan kadar pernafasan walaupun rehat – 250 nafas dan nafas seminit.

Pada waktu malam, apabila burung tidak dapat makan, metabolisme mereka melambatkan dan mereka jatuh ke anabiosis. Pada masa ini, suhu badan turun dari 40 hingga 18 darjah Celcius, dan kadar jantung menurun hingga 50-180 denyutan seminit. Pada waktu pagi, seekor burung tidak boleh lepas dari cawangan: mayatnya tidak disediakan untuk penerbangan. Dia perlu terlebih dahulu "mempercepatkan" metabolisme beliau ke tahap yang aktif. Burung mula gemetar, memanaskan ototnya, dan ini mengambil masa beberapa minit. Kemudian anda boleh terbang ke pemakanan pertama, dan kemudian mendapatkan hamparan dan berjemur di bawah sinar matahari. Pada tengah hari, apabila ia menjadi panas, burung makan kurang kerap kerana mereka terlalu panas semasa penerbangan. Kita perlu duduk di bawah naungan. Pada petang, mereka makan sehingga gelap, menyimpan dengan tenaga untuk bertahan malam.

Burung liar Anna menumpahkan sirap licks lelaki menetes dari feeder

Haiwan yang mempunyai tahap metabolisme yang tinggi, sebagai peraturan, hidup sangat pendek. Tubuh dalam mod ini habis dengan cepat. Sebagai contoh, shrews, mamalia terkecil, jarang hidup lebih daripada dua tahun. Hummingbirds hidup lama di kalangan haiwan kecil. Rangka jangka hayat didokumentasikan untuk beberapa spesies. Perempuan burung liar yang berkepul lebar itu dikelilingi oleh orang dewasa, iaitu, dia telah hidup sekurang-kurangnya setahun untuk sekurang-kurangnya masa deringan, dan ditangkap semula selepas 11 tahun. Akibatnya, dia hidup sekurang-kurangnya selama 12 tahun. Hummingbird hitam telah hidup selama sekurang-kurangnya 10 tahun dan satu bulan, dan burung yang dibakar semula telah hidup selama 11 tahun dan 2 bulan.

Burung liur ocher, mungkin dikatakan, spesies utara: ia dijumpai dari California ke Alaska. Sarang di utara dari spesies lain, dan selamat menahan frosts jangka pendek di tempat bersarang, dengan syarat terdapat makanan yang cukup dan tempat perlindungan yang selamat. Ia mungkin ciri-ciri ini yang membolehkan burung bukan pembiakan individu terbang jauh ke utara dari tenggara Alaska, batas utara dari jarak bersarang mereka. Spesies ini dua kali, pada tahun 1976 dan 1985, ditandakan di wilayah Rusia.Burung terbang ke Pulau Ratmanov, terletak di tengah-tengah Selat Bering, memisahkan Chukotka dan Alaska.

Dari kawasan musim sejuk, burung liar ocher terbang di sepanjang pantai Pasifik Amerika Utara, menyelaraskan gerakan utara dengan rupa serangga dan tumbuh-tumbuhan berbunga di sana. Untuk bersarang, mereka lebih suka kawasan luas yang ditutupi dengan pokok renek dan hutan. Masa pembiakan bertepatan dengan pembungaan flora setempat. Migrasi ke selatan bermula secara beransur-ansur. Pertama, lelaki pergi di jalan raya, tidak dibebani dengan menaikkan anak ayam. Kemudian, selepas anak ayam berkumpul, perempuan akan terbang, dan selepas itu anak ayam yang dibangkitkan. Pada masa ini, mereka tidak bermigrasi di lembah, di mana semuanya telah memudar atau dibakar di bawah matahari, tetapi di sepanjang rabung gunung, di mana padang rumput alpine mekar. Lokasi meridian pergunungan di kedua Amerika nikmat migrasi seperti itu.

Burung liar Anna menumpahkan jantan lelaki di semak camellia pada waktu tengah hari

Spesies hummingbird yang biasa, atau berbulu, adalah spesies utara lain. Ia mempunyai kawasan pembiakan terbesar di Amerika Utara. Sarang di pinggir dan padang rumput hutan rimbun dan pain, di taman-taman dan taman-taman depan di kebanyakan negara bahagian timur Amerika Syarikat dan Kanadapadang rumput. Untuk musim sejuk, hummingbirds ruby-throated terbang ke selatan Mexico dan Amerika Tengah, selatan ke barat Panama. Semasa penghijrahan, beberapa burung, yang berat puratanya adalah 3.5 gram, membuat penerbangan tanpa henti 800 kilometer di atas Teluk Mexico dan Caribbean dari Panama ke pantai utara Teluk Mexico. Sebelum mengatasi halangan air, burung menelan lemak, meningkatkan berat badan mereka dengan separuh, yang meningkatkan peluang mereka ketika terbang di atas air terbuka.

Hummingbird Anna adalah jenis skuad yang paling biasa di selatan California. Sepanjang tahun mereka dapat dilihat dalam alam liar dan dalam landskap kebudayaan (di taman, taman). Pada musim sejuk, bunga terus berkembang di California dan burung makan di mana untuk dimakan. Di samping itu, penyu hummingbird tergantung dari hampir setiap rumah – insurans terhadap kematian akibat kelaparan.

Bulu banyak spesies hummingbird adalah warna yang sangat terang dan kilauan logam. Warna bulu lelaki dan perempuan sering berbeza. Lelaki dilukis lebih terang, mereka boleh menghasilkan pelbagai jenis bulu yang menghias. Bulu betina lebih gelap. Semua keindahan lelaki yang halus-logam ini tidak timbul kerana pigmen, tetapi disebabkan oleh struktur khas pena.Di lapisan atas bulu adalah sel seperti telus prisma, di mana terdapat semacam skrin – lapisan pigmen hitam. Cahaya matahari, jatuh pada prisma ini, terurai menjadi warna komponen, dan bulu memakai warna terang yang cerah. Matahari tersembunyi di belakang awan – dan kawasan bulu bulat menjadi hitam dan hitam. Benar, burung liar juga mempunyai pewarna bulu kerana pigmen, contohnya, bulu merah dari hummingbird ocher. Warna kontur bulu, yang meliputi tubuh burung, kebanyakannya dicapai oleh gabungan pigmen dan struktur halus bulu.

Semasa pacaran, seekor hummingbird lelaki Anna, menyelam pada seorang wanita dari ketinggian 25-30 m, "mengikis" dengan kuat. Kajian telah menunjukkan bahawa bunyi ini dibuat oleh bulu ekor ekstrem, yang mula "menyanyi" apabila kelajuan burung melebihi 23 m / s. Pada frekuensi yang sama, burung boleh menyanyi dengan cara yang biasa untuk burung, tetapi saiz kecil alat suara tidak membenarkan bunyi yang kuat. Dalam hummingbirds ekor merah dan lebar semasa penerbangan biasa, hujung kerucut dari bulu utama kesembilan dan kesepuluh memotong melalui udara, dan berdering atau droning, peluit yang menarik.Suara ini cukup kuat untuk didengar oleh wanita atau lelaki bersaing pada jarak sehingga 100 m. "Menyanyi" yang sama dengan bantuan bulu sayap dan ekor disebut dalam banyak spesies.

Lelaki hummingbird tidak mengambil bahagian dalam anak ayam pembiakan. Semua penjagaan terletak pada wanita yang membina sarang dan menaikkan anak ayam. Sarang berbentuk cawan di dahan pokok dan pokok renek, dan sesetengah spesies tropika melekatkannya pada daun. Dalam spesies yang berbeza, saiz sarang berbeza dari setengah kulit walnut hingga beberapa centimeter diameter. Banyak spesies menggunakan spiderwebs, turun dan lichens untuk membina sarang. Lichens menyembunyikan sarangnya dengan baik, dan web, dengan keanjalannya, membolehkan sarang tumbuh sedikit dalam saiz apabila anak ayam tumbuh. Wanita itu meletakkan dua telur, yang diinkubasi selama 14-23 hari bergantung kepada spesies, suhu udara dan semangatnya sendiri. Dia memberi makan anak ayam dengan arthropod kecil dan nektar selama 18-22 hari.

Semua seekor burung liar meminum nektar bunga, sering melayang di udara. Biasanya mereka tidak menghadiri bunga, nektar yang mengandungi kurang daripada 10% gula, dan lebih suka di mana gula lebih banyak.Nektar terutamanya bahan api untuk penerbangan. Selain itu, burung memerlukan protein, lemak, vitamin, mineral … Tetapi burung liar mereka diperolehi dari serangga dan labah-labah, seperti burung serangga lain yang makan.

Dalam spesies yang berbeza, panjang paruh boleh dari 5 hingga 100 mm. Dalam sesetengah burung, bentuk paruh sangat sesuai untuk pengekstrakan madu dari kumpulan tumbuhan tertentu, dan pada masa yang sama untuk pendebungaan mereka. Sebagai tambahan kepada nektar bunga, seekor burung kolibau secara sukarela meminum larutan 20-25 peratus gula mudah, yang pecinta burung menuangkannya ke dalam pengumpan. Burung tidak begitu takut kepada manusia, dan mereka boleh diperhatikan di pengumpan dari jarak 2-3 m.

Burung liar ocher wanita disokong pada bunga beludru sage

Hummingbirds tidak terbang sepanjang hari. Ia akan sangat merugikan dari segi kos tenaga. Rata-rata, mereka memberi makan 10-15% dari jumlah masa aktiviti, sementara selebihnya mereka duduk dan mencerna makanan. Makan makanan kecil banyak kali sehari. Dari segi gula tulen, seekor burung makan separuh daripada berat sendiri setiap hari. Kerana kolibri selalu berada di ambang kelaparan dan sangat bergantung pada sumber makanan, banyak spesies, terutama yang tinggal di Amerika Utara, melindungi wilayah dan sumber makanan mereka – bunga dan feeder – dari percobaan pesaing kedua-dua spesies mereka sendiri dan lain-lain.


Like this post? Please share to your friends:
Tinggalkan Balasan

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: