Kelahiran marsupial hitam-ekor dan masalah homing • Alexander Nechaev • Gambar saintifik hari mengenai "Elemen" • Biologi

Blacktail tailed Marten and the Homing Problem

Black-tailed Marsh Marten, atau Geoffroy Marsh Marten (Dasyurus geoffroii) – setakat ini, marsupial pemangsa terbesar di Australia Barat, walaupun ia adalah saiz kucing domestik kecil: lelaki berat kira-kira 1.3 kg, betina – 0.9 kg. Kelahiran itu menerima nama khusus untuk menghormati zoologi dan naturalis Perancis terkenal Etienne Geoffroy Saint-Hilaire. Secara amnya, martens ekor hitam adalah omnivores, tetapi kebanyakan diet mereka adalah invertebrata, ditambah dengan mamalia kecil, burung, serta benih dan buah-buahan, bangkai dan sisa makanan di kawasan perkhemahan. Martens kebanyakannya pada waktu malam, makan di atas tanah, tetapi mereka juga boleh mencari perlindungan dan mengeluarkan mangsa di pokok.

Kari marsupial ekor hitam aktif terutamanya pada waktu senja. Foto dari perthzoo.wa.gov.au

Sejak 2008, kucing hitam ekor tergolong dalam kategori haiwan yang dekat dengan kedudukan terdedah. Sebaik sahaja kawasan marten dilindungi sekitar 70% kawasan Australia dan boleh didapati di mana-mana negeri utama. Walau bagaimanapun, sejak Eropah menetap, pelbagai haiwan ini telah berkurangan beberapa kali, dan hari ini martenupial martenupial hitam yang dijumpai hanya terdapat di bahagian barat Australia, di kawasan sekitar 5% dari julat sebelumnya.Alasan untuk ini adalah secara tidak langsung (pemusnahan habitat) dan faktor antropogenik langsung: pada permulaan abad, martensate martens ditembak secara aktif kerana kerosakan yang disebabkan oleh pertanian, menyerang unggas.

Kawasan martenupial martenupial hitam hari ini. Imej dari maps.iucnredlist.org

Kesan tidak langsung berterusan hari ini: sebahagian hutan di barat Australia, berhampiran bandar Boddington (Boddington), ditebang untuk membersihkan kawasan itu untuk perlombongan emas dan tembaga, dan pada tahun 2016 persoalan timbul mengenai pemindahan (pergerakan tiruan) fauna tanah dilindungi ke kawasan yang murni ( lihat translocation spesies). Sejumlah spesies diangkut 14 km ke selatan. Antaranya, terdapat 8 martens montel hitam yang dilabelkan dengan transponder.

Walau bagaimanapun, tidak begitu mudah untuk memindahkan haiwan ke habitat baru: sekurang-kurangnya beberapa marten menunjukkan homing, atau keupayaan untuk kembali ke habitat mereka. 12 hari selepas translocation, salah satu wanita bertanda didapati satu kilometer barat tapak tangkapan awal, kehilangan berat 12.5%. Satu lagi kucing marsupial ekor hitam telah didaftarkan di tapak tangkapan awal 2 bulan selepas pemindahan.

Keupayaan untuk kembali ke kawasan asli diketahui dengan sangat banyak kumpulan vertebrata – bukan sahaja mamalia, tetapi juga burung, reptilia, amfibia dan juga ikan. Sekiranya, dalam hal martenupial martenupial ekor hitam, Homing bukan ciri individu, tetapi satu trend untuk seluruh spesies, ini akan menyukarkan pemulihan julatnya.

Masalah homing sebagai faktor yang menghalang translokasi telah dibincangkan. Kegagalan strategi dan mengurangkan kelangsungan hidup beberapa orang yang berpindah yang menunjukkan homing mungkin menunjukkan kekurangan pengetahuan tentang kelakuan spesies, terutama yang berada di bawah ancaman. Kajian tentang ciri-ciri homing dalam setiap kes tertentu akan membolehkan untuk menjelaskan kaedah pemindahan, khususnya, untuk menentukan jarak minimum dari rantau asli ke tempat pelepasan. Hari ini, program ini dianggap berjaya dalam beruang hitam beralih dari Minnesota ke pergunungan Arkansas, di mana haiwan-haiwan ini dibasmi pada permulaan abad yang lalu. Terdapat kemajuan dengan penukaran jenis skink Plestiodon reynoldsi. Dan cara bergerak, misalnya, serigala (Canis lupus) di Amerika Syarikat secara berkala dikaji semula mengikut pemantauan populasi mereka.

Foto dari perthzoo.wa.gov.au.

Alexandra Nechaeva


Like this post? Please share to your friends:
Tinggalkan Balasan

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: